Τρελοζωάκια

Εργαστήρι ξυλουργικής

Στο εργαστήρι που πραγματοποιήσαμε στα πλαίσια του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους τα παιδιά έφτιαξαν απλές γλυπτικές συνθέσεις χρησιμοποιώντας τις βασικές τεχνικές της ξυλουργικής. Κόβοντας, ενώνοντας, τρυπώντας, βιδώνοντας και καρφώνοντας συνέθεσαν “τρελοζωάκια”. Έτσι γνώρισαν μια βασική πρώτη ύλη του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού και φαντασίας.

 

Μέσα από την εκπαιδευτική ξυλουργική:

  • Ερχόμαστε σε επαφή με τη χειρωνακτική παραγωγή και κατανοούμε την αλληλουχία «ιδέα – σχεδιασμός – υλοποίηση» στην δημιουργία αντικειμένων με χρηστικότητα, αισθητική και επικοινωνιακή αξία.
  • Γνωρίζουμε τέχνες, τεχνικές και τρόπους παραγωγής από διάφορες ιστορικές εποχές και περιοχές του πλανήτη.
  • Αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σαν κομμάτι μιας ιστορικής διαδικασίας καθώς και το ρόλο μας στην παραγωγή και την εξέλιξη του ανθρώπινου υλικού πολιτισμού.
  • Συμμετέχουμε σε «συλλογικά περιβάλλοντα» σχεδιασμού και κατασκευής αντικειμένων για χρήση στην τάξη, τη σχολική αυλή και τη γειτονιά.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής χειροτεχνίας υιοθετείται μια αντίληψη της δημιουργικής διαδικασίας που τονίζει την σημασία του πειραματισμού-παιχνιδιού με υλικά, τεχνικές και εργαλεία με τρόπο που αναιρεί διχοτομίες όπως «σώμα & πνεύμα», «εαυτός-περιβάλλον», «μίμηση-καινοτομία». Το καινούριο παράγεται στην αλληλεπίδραση του παραγωγού με το περιβάλλον του και τις υλικές, κοινωνικές συνθήκες που απαιτούν αλλά και επιτρέπουν τη δημιουργία – το νέο αποτελεί μια ανανέωση και μετεξέλιξη αυτού που ήδη υπάρχει.

Top