Συμμετοχικός Σχεδιασμός στο Δημόσιο Χώρο

Κηπάριο Μεταμόρφωσης, Ερμούπολη, Σύρος

Υλοποιήθηκε το 2021–22 ως Σχέδιο Αλληλεγγύης, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (2020-3-EL02-ESC31-006557).

Προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ως καλή πρακτική.

Σε αυτό το project συνεργαστήκαμε ως Καβίλια με μία ομάδα πέντε νέων – φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Σχεδιασμού Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μεθοδολογικά βασιστήκαμε στις παιδαγωγικές αρχές της εκπαιδευτικής ξυλουργικής και χειροτεχνίας και στον τρόπο που αυτές μεταφέρονται και εφαρμόζονται σε εργαστήρια εκπαιδευτικής «κατασκευής», φτιάχνοντας μονοπάτια συλλογικού χαρακτήρα για το σχεδιασμό και την παραγωγή δημόσιου φυσικού και κοινωνικού χώρου. Η αρχική ιδέα μας αφορούσε στη διαμόρφωση ενός μικρού δημόσιου χώρο στην περιοχή του Βροντάδου. Για το σκοπό αυτό είχαμε συνεργαστεί το 2019 με το 3ο Δημοτικό Σχολείο στη σχεδίαση και κατασκευή  μακέτας που περιλάμβανε ξύλινα παγκάκια, υπαίθρια παιχνίδια και λύσεις σκίασης και πρασίνου. Η υλοποίηση στο σημείο αυτό δε στάθηκε δυνατή για τεχνικούς λόγους . Ο Δήμος αντιπρότεινε ως χώρο το Κηπάριο της Μεταμόρφωσης, έναν μικρό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Ερμούπολης.

Στόχος μας με αυτό το project ήταν να εισαγάγουμε τη φιλοσοφία του «Do It Yourself – Do It Together» στην τοπική νησιωτική κοινότητα σε ένα πλαίσιο που προωθεί και ενδυναμώνει την συλλογική νοημοσύνη όπως αυτή προκύπτει από τη συλλογική παραγωγή και συλλογική κατανάλωση στον δημόσιο χώρο. Παράλληλα στοχεύουμε στην παραγωγή ενός τοπικού και μη τυπικού περιβάλλοντος μάθησης που θα μπορούσε να προσφέρει τόσο πρακτικές/ τεχνικές όσο και επιχειρηματικές δεξιότητες για αυτάρκεια στην υλική και κοινωνική (ανα)παραγωγή.

 

Οι φάσεις της εκπαίδευσης σε εργαλεία και τεχνικές, του σχεδιασμού και της υλοποίησης οργανώθηκαν ως εξής:

  • Απρίλιος–Μάιος 2021:
    1. Κατασκευές στο πνεύμα της αειφορίας – Do It Yourself & Do It Together – The Maker Movement: πρακτική εισαγωγή,
    2. Υλικά και τεχνικές,
    3. Μηχανές & εργαλεία.
  • Ιούνιος–Αύγουστος 2021:
    Σχεσιακά αντικείμενα ως καταλύτες αλλαγής – αντικείμενα για επαναπροσδιορισμό της συνύπαρξης στο δημόσιο και κοινοτικό χώρο: σχεδιασμός και παραγωγή πιλοτικών κατασκευών.
  • Σεπτέμβριος 2021 – Μάρτιος 2022:
    Παρέμβαση στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης: πρόταση και συμφωνία με τον δήμο, επιτόπιες κατασκευές βασισμένες στην έννοια «μία ομάδα εργασίας – ένα αντικείμενο»: φοιτητές – παιδιά δημοτικού – παιδιά νηπιαγωγείου.

 

Το έργο είχε ως αποτέλεσμα:

  • για τους συμμετέχοντες: την εξοικείωση με την έννοια του συμμετοχικού σχεδιασμού και της κοινωνίας των πολιτών, την εισαγωγή σε εργαλεία και τεχνικές, την εμπειρία της ατομικής συνεισφοράς με δημιουργικό τρόπο σε έναν κοινό στόχο.
  • για την κοινότητα: την παραγωγή κατασκευών με σκοπό τη δημόσια χρήση για παιχνίδι, ξεκούραση και αναψυχή.
Top